Portal Śląska Cieszyńskiego OX.PL
reklama
szukaj w portalu szukaj w google

Kulinarne Specjały Kół Gospodyń Wiejskich

KULINARNE SPECJAŁY
KÓŁ GOSPODYŃ WEJSKIICH

 

 

 

„Niebo w gębie"

Ciasto: 30 dkg masła, 60 dkg mąki, 5 żółtek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, a następ­nie rozwałkować i upiec dwa placki.

Składniki masy: 1 kg startych jabłek, 1 galaretka w proszku, 3/4 litra mleka, 25 dkg zmielonych orzechów, 1 margaryna, 5 łyżek cukru

Jabłka podsmażyć, a następnie dodać jedną galaretkę w proszku. Zagotować 1/4 1. mleka i sparzyć nim 25 dkg zmielonych orzechów, 1 mar­garynę utrzeć z orzechami dodając 5 łyżek cukru. Po ostygnięciu ciasto należy przełożyć warstwami. Na placek nałożyć warstwę jabłek, następnie placek, nadzienie z orzechów, a na górę polewę. Ciasto należy piec 40 min.w temp.180 stpni.

 

Murzyn wielkanocny

Składniki: 40 dkg mąki pszennej, 20 dkg żarnówki, 5 dkg drożdży, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oleju. Z podanych składników zarobić ciasto.

Nadzienie: kiełbasa podwędzana, dobra szynka, sól do smaku, 1 jajko do posmarowania.

Po wyrośnięciu ciasta, uformować prostokąt. Na środek położyć szynkę, po bokach kiełbasę. Ciasto zawinąć, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem, piec na złoty kolor, na blasze wysmarowanej olejem, w temp. 200 C.

 

 

Zapiekanka „Kubuś"

Składniki: 1 kg startych ziemniaków, 10 dkg masła, 2-3 jajka, sól, cukier, śmietana, 1 szklanka mleka.

Ziemniaki sparzyć mlekiem, dodać sól i jajka. Całość wyrobić, włożyć do naczynia wysmarowanego masłem i zapiec. Pod koniec polać śmietaną i posypać cukrem.

 

Surówka z kapusty

Składniki: 1 kapusta pekińska, 112 kg śliwek węgierek, sól, olej, 1 łyżka cukru „Kryształ"

Kapustę poszatkować, trochę posolić i zdusić. Śliwki wypestkować, pokroić w paski i wymieszać z kapustą, olejem i cukrem. Zamiast śliwek można użyć marchewki, jabłek, rodzynków. Podawać do mięsa lub zimnej płyty.

Pleśniak z jabłkami

Składniki ciasta: 1 kostka margaryny, 3 szklanki mąki, 112 szklanki cukru, 5 żółtek, proszek do pieczenia. Ciasto wyrobić, schłodzić.

Masa jabłkowa: 1/2 kg jabłek

Białka ubić z 1 szklanką cukru kryształu. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Białą część ciasta położyć na blasze, rozprowadzić jabłka i wylać pianę. Ciasto ciemne zetrzeć na tarce i posypać nim pianę. Ciasto piec 40 min. w temp. 180 C.

 

Pasta do chleba

Składniki: 112 kg boczku, 5 jaj, papryka w proszku, musztarda, 3 cebule, 5 ząbków czosnku.

Jajka i boczek ugotować. Zmielić przez maszynkę i wymieszać z resztą składników.

 

Rożki szczęścia

Składniki: 50 dkg. mąki, 1 margaryna, 7 dkg drożdży, 112 szklanki mleka, płaska łyżka cukru, l jajko, l żółtko, 25 dkg marmolady.

Do mąki wlać ciepłą margarynę. Mleko wymieszać z drożdżarni i cukrem, dodać do mąki. Następnie dodać jajka, trochę soli i dobrze wyrobić. Ciasto zawinąć w ścierkę, posypaną mąką. Włożyć do głębokiego naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie, należy je podzielić na 5 części. Każdą z nich rozwałkować, podzielić radełkiem na 8 części. Na każdy kawałek kłaść łyżeczką marmoladę, zwijać rogaliki. Posmarować je białkiem. Piec na złoty kolor w temp. 180 C. Upieczone można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Chłodnik z kwaśnego mleka z koprem

Składniki: 2 litry kwaśnego mleka, 2 łyżki mąki, 1/4 litra śmietany, 3 łyżki siekanego kopru, sól i ocet do smaku.

Sposób przyrządzania: kwaśne mleko starannie rozbić, aby nie zostały grudki i zagotować. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, wlać do wrzącego mleka i zagotować. Zupę posolić i ostudzić, przed podaniem dodać posie­kany koperek i lekko zakwasić octem. Podawać z omaszczonymi, gorącymi ziemniakami.

 

Gałuszki ze śliwkami

Składniki: 75 dkg śliwek węgierek, 1 kg ugotowanych ziemniaków „mączystych", 112 kg mąki, 1 jajko, 4 dkg masła, sól, 2 dkg bułki tartej.

Przyrządzanie: śliwki wypłukać i wytrzeć do sucha. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć, wymieszać z mąką i zarobić, jak ciasto z jajkiem. Z kawałków ciasta wyrabiać „gałuszki" ze śliwką w środku. Gotować na wolnym ogniu, aż śliwka będzie ugotowana. Ugotowane „gałuszki" podawać polane ma­słem i Dosypane cukrem.

 

Babka drożdżowa:

Rozczyn: 2 dkg drożdży, 1/2 dkg cukru, mleko

Ciasto: 10 dkg masłu, 2 żółtku u, 1 jako, 10 dkg cukru, skórka cytrynowi, 40 dkg mąki, 112 szklanki mleka, sól, 3 dkg rodzynków, 1 dkg masła do smarowa­nia formy, 2 dkg cukru pudru z wanilią do posypani

Zarobić rozczyn i postawić do wyrośnięcia. Przygotować formę na babkę. Utrzeć w misce masło, dodać ucierając po jednym żółtku jajko i cukier. Włożyć wyrośnięty zaczyn, dodać letnie mleko, sól i ubijać łyżką. Gdy ciasto odstaje od łyżki wymieszać z rodzynkami. Włożyć do formy, wkładając rodzynki do środka ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto upiec w dobrze nagrzanym piekarniku (3/4 godz.). Wyłożyć. Gorącą babkę posypać cukrem z wanilią, ostudzić opierając o brzeg stolnicy.

 

 

 

 

 

 

Panierowane filety

Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 piastry żółtego sera, przyprawa uniwersalna, papryka czerwona, ogórek kiszony, 1-2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia

Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie, nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać, pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy położyć plaster żółtego sera, a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony, obtoczyć w jaj­kach wymieszanych z tartą bułką. Na patelni rozgrzać olej, a gdy będzie gorący, smażyć na nim mięso (na wolnym ogniu), aż będzie miękkie.

 

Sałatka z buraków czerwonych z jabłkami

Składniki: 60dkg buraków czerwonych, 1 cebula, 1 łyżka chrzanu tartego, 1 duże jabłko, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju

Czerwone buraki ugotować do miękkości, następnie zetrzeć na du­żych oczkach tarki jarzynowej. Dodać pokrojoną drobno cebulkę, 1 łyżkę chrzanu i jabłko starte na dużych oczkach tarki. Dodać ocet i olej. Doprawić solą , pieprzem i cukrem do smaku

 

Makowiec z jabłkami

Składniki: 40 dkg utartych jabłek, 25 dkg maku mielonego ( surowego), 30 dkg cukru pudru, 15 dkg margaryny, 6 żółtek, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek grysiku, 2 łyżki proszku do pieczenia

Cukier puder, margarynę, żółtka i cukier waniliowy utrzeć. Dodać do tego starte na tarce jabłka, mak i bakalie, a także 6 łyżek grysiku, proszek do pieczenia i pianę ubitą z dwóch białek. Piec w gorącym piekarniku. Górę ciasta udekorować polewą czekoladową.

 

 

 

Dania popularne:

 

 

Zupa - wędzonka

Ugotować rosół z wędzonych żeberek. Dla wzmocnienia smaku zupy można także wrzucić 1 lub 2 ząbki czosnku. Następnie wlać słodkiego mleka. Zupę podawać z gotowanymi ziemniakami. Przyprawić do smaku solą.

 

Żeberka z kapustą i ziemniakami

Wędzone żeberka wieprzowe ugotować do miękkości. Kiszoną kapu­stę przepłukać , a następnie ugotować. Zrobić zasmażkę z surowego ziemniaka: 1 surowy ziemniak starty na tarce zalać 1/2 szklanki wrzącej wody, wymieszać, wlać do gotującej się kapusty. Według upodobań kapustę można okrasić skwarkami. Danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Danie regionalne — „fasola z kiszką"

 Sposób przyrządzania: fasolę ugotować i odcedzić. Dodać pokrojoną cebulę, trochę octu do smaku i „pomaścić" skwarkami z wędzonego boczku. Podawać z „kiszką" czyli z zsiadłym mlekiem.

 

Sernik „Łezka"

Składniki ciasta: 30 dkg mąki, 10 dkg margaryny, 1 łyżka masła lub oleju, 10 dkg cukru kryształu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 całe jajko, 2 żółtka. Ciasto zagnieść jak na „kruche" i rozłożyć na blasze.

Składniki masy serowej: 1 kg sera, 1 szklanka cukru kryształu, 112 kostki margaryny, 1 cukier waniliowy, 1 olejek cytrynowy (nie cały), 2 budynie śmietankowe, 4 żółtka, 2 całe jajka.

Ser zemleć dwa razy, dodać składniki i 2,5 szklanki mleka. Dobrze wyrobić i wylać na ciasto. Piec ok. 40 min. Gdy ser będzie miał żółty kolor wylać na niego pianę z ubitych 3 białek z 3/4 szklanki cukru kryształu i całość piec jeszcze 15 min.

 

 

 

 

 

Zupa „kapuśnica"

Składniki: 1litr wody z kiszonej kapusty, 112 szklanki Śmietany, 2 łyżki mąki, 2 jajka, odrobina kminku, soli, pieprzu.

Sposób wykonania: Wodę z kapusty zagotować. Dolać trochę wody, żeby nie było za kwaśne. Zakłócić zupę śmietaną i mąką. Na koniec wbić całe jajko do gotującej zupy i dobrze roztrzepać. Dodać sól., pieprz do smaku. Zupę podawać z ziemniakami.

 

Macki ziemniaczane ze szpyrkami

Składniki: tarte ziemniaki, jajka, mąka, sól, pieprz, słonina z boczkiem do okraszenia.

Sposób wykonania: Składniki zmieszać razem. Placki piec na rozgrzanej blasze. Układać ha talerzu. Zasmażyć boczek razem ze słonina i Dolać placki.

 

Pączki z białego sera

Składniki: 1/2 kg sera, 1/2 kg mąki, pół kostki margaryny, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta soli, kieliszek wódki.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto i później rozwał­kować je na grubość 1cm. Wykrawać oponki szklanką i smażyć na dużej ilości tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem.